fbpx

Best Diamond

A GYÉMÁNTOK BESOROLÁSA

A gyémánt értéke, avagy a 4C

A gyémánt kiválasztása az eljegyzési gyűrűhöz, a legfontosabb állomás a gyűrű készítésének folyamatban. De honnan tudom, hogy melyik gyémánt a legmegfelelőbb számomra?  Vásárlás előtt azt javasoljuk, hogy légy tisztában a 4C tulajdonságokkal és a gyémántok besorolásának szabályaival.

A gyémánt kiválasztása az eljegyzési gyűrűhöz, a legfontosabb állomás a gyűrű készítésének folyamatban. De honnan tudom, hogy melyik gyémánt a legmegfelelőbb számomra?  Vásárlás előtt azt javasoljuk, hogy légy tisztában a 4C tulajdonságokkal és a gyémántok besorolásának szabályaival.

„Hogyan határozható meg a gyémánt értéke?” leegyszerűsítve, „Mennyibe kerül egy gyémánt?”

Ezek az általánosan előforduló és ismétlődő kérdések, amelyek leginkább akkor jelentkeznek az ember életében, amikor megfogalmazódik az eljegyzés gondolata és egyúttal az elhatározás, hogy döntése megerősítése érdekében eljegyzési gyűrűt vásároljon. Hirtelen azonban elbizonytalanodik; gyémánttal, drágakővel vagy inkább cirkóniával, esetleg swarvoskival kirakott gyűrűt vegyen, hiszen a „gyémánt drága és nem biztos, hogy van rá keretem”.
Tény, hogy többe kerül, mint az előbb említett mesterséges kövek, viszont magas, tartós értéket képvisel, valamint a földünkön egy természetes úton képződő és egyedülálló ásványkincs, aminek nincsen helyettesítője. Szerelmed megérdemli, hogy az iránta érzett szeretetedet és hűségedet egy igazán értékes gyémánt gyűrű formájában nyilvánítsd ki.

Best Diamond engagement ring

"Honnan tudom, hogy melyik gyémánt fér bele a keretembe?"

A gyémánt értéke és egyúttal az eljegyzési gyűrű végső ára az adott kő 4 fő tulajdonságának (az úgynevezett 4C) meghatározásából tevődik össze, ezek a következők:
1. Tömeg (Carat)
2. Szín (Color)
3. Tisztaság (Clarity)
4. Csiszolás (Cut)
Mindegyik fenti tulajdonságnak van egy külön skálája, azon belül pedig osztályzati besorolása. Ezeket fogom számodra kibontani és a lehető legjobban és legérthetőbben elmagyarázni.

Méret (Carat)

Méret (Carat)

A gyémántok tömegét, méretét „Carat”-ban mérjük (rövidítése: ct).
(Ez nem azonos az arany ékszerek karát szám meghatározásával, a 9KT, 14KT, 18KT stb. megjelölés az adott ékszer százalékos színarany tartalmát jelöli és nincs köze a gyémánthoz – erről majd később egy külön cikkben.)

„Mekkora 1 carat?”

A meghatározás így szól: 1 CARAT átmérője 6.5 mm, súlya pedig 0.2 gramm. A kisebb kövek méretmeghatározása végett az 1 Carat pontokra lett bontva: 1 CARAT = 100 pont.
Az alábbi kép -a teljesség igényessége nélkül- illusztrál egy méret skálát, hogy jobban el tudd képzelni, milyen méretkülönbségek vannak a kövek között.

Van tehát 0.10 ct-os (10 pontos) kis gyémánt, közepes nagyságú 0.5 ct-os (50 pontos/fél karátos), már nagynak mondható 1 ct-os vagy kifejezetten nagy 2 ct-os gyémántkő is.

TIPP!

Nincs ’kőbe vésve’, hogy minél nagyobb méretű kő, annál jobb. Sok tényezőtől függ a megfelelő méret. Például a hölgy kézfejétől, ujjainak vastagságától, stílusától és a választott gyűrű formájától. Na meg a keretedtől! Örömmel segítek majd Neked ebben dönteni, ha készen állsz és felveszed velem a kapcsolatot

Szín (Color)

A gyémánt színskála a színtelentől (legértékesebb) a sárgás árnyaltú köveken át az egészen sárga (legkevésbé értékes) gyémántokig terjed.
Az osztályzati besorolás D-től (színtelen) kezdődik és egészen Z-ig terjed (teli sárga). A teljesség igénye nélkül az alábbi ábra szemlélteti a legjobb szín besorolást (D-E-F), az azt követő nagyon enyhe, szinte észrevehetetlen sárgás árnyalatú kő besorolást (G-J), majd a már közepesen sárga árnyalatú gyémánt osztályzatot (K-L-M) és végül a sárga köveket (N-R,S-Z).

TIPP!

Véleményem szerint a G-H besorolású kövek tökéletesek és legfőképp azokat szoktam ajánlani ügyfeleimnek. Felesleges sok pénzt kifizetni a legjobbért, mikor az eggyel gyengébb besorolású legalább ugyan olyan jó. Szeretném hangsúlyozni, hogy ennek eldöntése is több tényezős, például ha sárga arany gyémánt gyűrűt szeretnél, ahhoz kifejezetten jól áll egy sárgásabb gyémánt.

Tisztaság (Clarity)

A gyémántok kialakulása mélyen a föld belsejében történik. Ez egy hosszan tartó, több milliárd éves folyamat.
A gyémántok nagy nyomás és hőmérséklet hatására keletkeznek, amelyet kristályosodási folyamatnak nevezünk. Ez alatt a folyamat alatt, idegen anyagok (szaknyelven: ’zárványok’, pl. szén darabok) kerülhetnek a kőbe és befolyásolhatják a gyémánt belső tisztaságát. A tisztaság végső osztályzását befolyásolja a csiszolás (lejjebb) is, hiszen, ha nem megfelelően van csiszolva a gyémánt (pl. karcolások a felszínen) akkor a tisztasági besorolásban alacsonyabb értékelést kaphat.

A képen látható rövidítések és jelentésük:
FL (flawless): Abszolút kifogástalan, tízszeres nagyítás alatt sem vehető benne észre zárvány
IF (internally flawless): a kő belseje kifogástalan, tízszeres nagyítás alatt sem vehető észre benne zárvány, a külsején egy olyan apró hiba, amit még szakembernek is szinte lehetetlen észre vennie
VVS  – VVS1, VVS2 (very very small inclusions): nagyon-nagyon kis méretű zárványok, tízszeres nagyítás mellett is nagyon nehéz észrevenni
VS – VS1, VS2 (very small inclusions): nagyon kis zárványok, csak tízszeres nagyítás mellett lehet észrevenni
SI  – SI1, SI2  (small inclusions): Szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már észrevehető hibák, szennyeződések
I1 (P1) (piqué): közepes zárványok, szabad szemmel éppen, hogy észrevehető
I2 (P2): a zárványok már szabad szemmel is láthatók és befolyásolják a gyémánt ragyogását
I3 (P3): Nagyobb és számszerűleg több zárvány, szabad szemmel is könnyedén észre vehetőek.

TIPP!

Hasonlóan a szín besorolásnál, véleményem szerint itt is felesleges kifizetned extra magas összegeket a FL-IF-VVS top kategóriákra. A VS-SI tökéletesen megfelelnek, mivel szabad szemmel nincs hibájuk és tisztaságuk teljesen elfogadható. Az I1-I3 kategória már kifejezetten csúnya és piszkos köveket takar, amiket tanácsolnám elkerülni.

Csiszolás (Cut)

Elérkeztünk az utolsó, de egyben legfontosabb tulajdonsághoz, a csiszoláshoz. Sok kereskedő, ékszerész nem beszél róla, vagy nem helyez rá nagy hangsúlyt, pedig elárulom: ez a lényeg!

A gyémánt csiszolás röviden az a folyamat, amikor egy nyers, földből kinyert kőből varázsolnak egy szép csillogó gyémántot. Nem véletlenül emeltem ki a csillogó szót, mert jó esetben csillog, ha gyenge a csiszolása, akkor bizony nem csillog a kő. A gyémánt csiszolása nem azonos a gyémánt formáival (pl. körte, szív vagy ovális alakú formájú gyémánt)! A gyémánt csiszolása a kő természetes rejtett szépségeit, ragyogását, színszórását hivatott előhozni. Az, hogy a gyémántot milyen formájúra csiszolják, azt egy külön cikk keretében részletezzük.

A csiszolás végső besorolása egy komplex és sok komponensű vizsgálat eredménye, amelynek lényege, hogy a követ ért fénysugarak miképpen verik vissza a csiszolás alatt kialakított ún. fazetták (összesen 58 db). Biztosítva, hogy a kő csillogjon és ragyogjon. Alább egy ábra, amely szemlélteti mindazt, amit én megvizsgálok amikor kiválasztom a számodra legtökéletesebb követ:

A gyémánt csiszolási paraméterei - Diamond Cut Parameters

A fenti jellemzők eredményeképp kialakul a végső besorolás, melyet 5 kategóriára tudunk osztani:

Excellent (Kitűnő)– tökéletes csiszolás és 100%-s csillogás
Very good (Nagyon jó) – nagyon jó csiszolás és nagyszerű csillogás
Good (Jó) – Közepes csiszolás, de nagyon enyhe csillogás
Fair (Gyenge) – Kifejezetten gyenge, csillogás elvétve, ha egyáltalán
Poor (Nagyon gyenge) – Borzalmas csiszolás, csillogás teljes hiánya

TIPP!

Mivel elárultam számodra, hogy a csillogás a lényeg, akkor nem okozok nagy meglepetést, ha elárulom, hogy csak Kitűnő és Nagyon jó besorolású kövekkel dolgozom, az alá nem adom.

A GYÉMÁNTOK BESOROLÁSA

Végszó

Egyik gyémánt ára sem határozható meg, ha nem tudjuk az adott kőre vonatkozó osztályzati besorolást és mind a 4 tulajdonságát, kivétel nélkül.

Best Diamond engagement ring

Ha valaki kérdezi: “Mennyibe kerül egy 1 karátos gyémánt?” Erre a választ, csak akkor tudom megmondani, ha látom a színét, tisztaságát és csiszolását.

Ha valaki azt kérdezi: “Mennyibe kerül egy tökéletes csiszolású csillogó gyémánt?” Ebben az esetben is pontos választ csak akkor tudok adni, ha tudom a méretét, színét és tisztaságát.
És így tovább…

Bárhogy is legyen, a CSISZOLÁS kulcsfontosságú. A konzultáció alatt, kereted függvényében javasolni fogok Neked egy kő MÉRETET, majd azt követően egy SZÍN- és TISZTASÁG besorolást.
A végeredmény pedig az, hogy kedvesed ujjára, egy gyönyörű, egyedi és pompájában csillogó eljegyzési gyémánt gyűrű fog felkerülni.