fbpx

Best Diamond

彩色钻石选购攻略

Szeretnél többet megtudni a színes gyémántokról? Hogyan határozható meg az értékük és mennyibe kerülnek?

Bevezető a színes gyémántok világába

钻石选购指南 menüpontban átvesszük a gyémánt értékét meghatározó 4C-t, mely közül az egyik a color (azaz, a szín). Emlékeztetőül; egy gyémánt színének besorolása D-től Z-ig terjed, azaz a teljesen színtelen kövektől a már egészen sárgás kövekig. Természetesen vannak olyan gyémántok, melyek ezen skálán kívül esnek, azaz már olyan élénken sárgák vagy netán teljesen más színűek (pl. vörös), hogy azok a színes gyémántok kategóriájába fognak esni. 

A színes gyémántok között az alábbi képen láthatóak a főbb változatok. Beszélhetünk fekete, kék, zöld, sárga, vörös vagy akár rózsaszín gyémántokról is.

Színes gyémántok - sárga, fekete, rózsaszín

Nem minden színes gyémánt, ami annak látszik!

Ha színes gyémántokról beszélünk, akkor olyan kövekre kell gondolni, amelyek természetes módon alakultak ki, azaz naturálisan színes kövek. Ezek teljes mértékben és kizárólag a földi jónak köszönhetik gyönyörűségüket.

Fontos azonban megemlíteni, hogy vannak olyan természetes színes gyémántok is, amelyek utólag emberi kezelés alá estek (ezek az ún. kezelt gyémántok). Ezen kezelések alatt a kövek magas nyomás és hőmérsékleti körülményeknek vannak kitéve, melynek segítségével mesterségesen lehet befolyásolni a gyémánt színét. Gyakran szokták ezt alkalmazni például a barna színű gyémántoknál, amelyekből a sokkal ritkábban előforduló és ezáltal értékesebb vörös gyémántot próbálnak varázsolni. Másik, szintén gyakran előforduló eset, amikor sárga gyémántot akarnak készíteni egy olyan gyémántból melynek erősen sárgás beütése van, de még nem tartozik a színes gyémánt kategóriába. A cél mindkét esetben azonos, azaz hogy egy kevésbé értékes követ a kezelést követően magasabb áron lehessen értékesíteni. 

Viszonylag könnyen fel lehet ismerni a kezeléseken átesett színes gyémántokat, hiszen olyan erőteljes a változás, hogy a kő színe már inkább hasonlít egy féldrágakőhöz, mint egy gyémánthoz.

Ha kevésbé vagy jártas a színes gyémántok világába, akkor a tanácsom a következő; Ha úgy döntesz, hogy színes gyémánttal kirakott eljegyzési gyűrűt vásárolsz, fontos, hogy mindig előre megkérdezd a kereskedőtől, hogy az általa forgalmazott és ajánlott kövek kizárólag természetes gyémántok, vagy átestek-e bármilyen utólagos kezelésen.

Vannak akiknek nem feltétlen zavaró tényező az, hogy a gyémánt színét mesterségesen megváltoztatták és egy kedvező összeg fejében hajlandóak ettől eltekinteni. Ezzel nincsen semmi probléma, természetesen tudomásul vesszük és elfogadjuk, viszont nálunk, a Best Diamond-nál ez elvi kérdés. Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy kizárólag naturálisan színes gyémántokat értékesítsünk.

4C a színes gyémántoknál

A nem színes gyémántoknál nem győzöm hangsúlyozni, hogy a cut, a csiszolás az egyik legfontosabb tényező. A csiszolási munkafolyamat eredménye határozza meg, hogy egy gyémánt milyen mértékben tudja visszaverni a fényt, ezáltal biztosítva a csillogást és ragyogást

A színes gyémántoknál más a helyzet. A 4C közül valamelyest magától értetődő, hogy a color, magyarul szólva a szín lesz a döntő tényező és az fogja leginkább befolyásolni egy színes gyémánt végső árát. Félreértés ne essék, a csiszolás sem elhanyagolható faktor, de míg egy nem színes gyémántnál a csiszolás hozza ki egy gyémánt igazi ragyogását, addig a színes gyémántoknál másodlagos szerepet tölt be a szín besorolása után. A következő szakaszban a szín osztályzati skáláját részletesebben kifejtem. 

A clarity, a tisztaság tekintetében hasonló a helyzet, mint a csiszolásnál. Azaz természetesen befolyásoló tényező a végső árban, de messze nem olyan mértékben mint egy nem színes gyémántnál. Vegyünk itt példaképp egy fekete gyémántot. Ebben az esetben nehezebben kivehetőek a zárványok nagysága és mennyisége, így nem jelentenek akkora hátrányt és nem vesznek el a kő szépségéből. 

Írtunk a csiszolásról, a színről és a tisztaságról is. Az utolsó, a carat, a tömeg, ami szintén nem elhanyagolható. Minél nagyobb egy gyémánt annál magasabb lesz értelemszerűen a kő végső ára.

A szín osztályzása, mint döntő elem

A szín besorolása 3 fontos tényező figyelembevételével kerül meghatározásra, ezek pedig a következők: 

  • Színárnyalat – azaz milyen szinű a kő. Pl.: zöld, sárga, kék, fekete vagy rózsaszín stb. Figyelem! Itt előfordulhat, hogy a gyémántnak van egy szín meghatározása, de emellett megtalálható benne más színárnyalat is, így a végső besorolás pl. zöldes sárga lesz. Ilyenkor a sárga lesz a kő elsődleges színe (főnévként szerepel), míg a zöld a másodlagos (jelzőként szerepel). Előfordulhat azonban a zöld-sárga változat is (mindkettő főnév). Ebben az esetben mindkét színárnyalat fele-fele arányban megtalálható a kőben, ezért gyakorlatilag ‘kétszínű’ gyémántról van szó.
  • Színtónus – azaz mennyire világos vagy mély az adott szín. 
  • Színtelítettség – azaz mennyire erős vagy gyenge az adott szín. 

Az alábbi ábrán látható a rózsaszín gyémánt szín osztályzati skálája. Ha például balról vesszük a másodikat (‘Very Light‘ – azaz nagyon halvány), akkor rózsaszín színárnyalatú követ látunk, nagyon világos színtónussal és nagyon gyenge színtelítettésggel. Míg ha jobbról vesszük a második követ (‘Fancy Vivid‘ – azaz élénk), akkor már sötétebb színtónusról és erősebb színtelítettségről beszélünk. 

Fancy Light, Fancy, Fancy Intense és a Fancy Vivid

Az általánosnak mondható szín besorolás a fenti négy kategóriák egyikébe vagy hozzájuk hasonló változatába esik . 

A sárga gyémánt is rendkívüli népszerűségnek örvend mostanság. A lenti ábrán látható, hogy a Fancy Light világos színtónust és gyenge telítettséget takar, a Fancy (Dark) picivel sötétebb színtónust és szintén kicsit erősebb színtelítettséget jelent. A Fancy Intense világos színtónust és jelentősen erősebb színtelítettséget tükröz. Végül a Fancy Vivid pedig szintén világos színtónusú, amely a legerősebb szintű színtelítettség párosul.

Beszéljenek a számok, avagy mennyi egy színes gyémánt ára?

Megismertük a színes gyémánt értékét befolyásoló 4C-t és megértettük azt, hogy a szín besorolásának nagy szerepe van az ár megállapításánál. Fontos azonban megjegyezni, hogy a színes gyémántok végső árképzésében jelentős szerepet játszik az is, hogy az adott színes kő mennyire számít ritkaságnak!

Az élen a vörös gyémánt áll, amely elképesztő ritkaságnak számít, ennél fogva rendkívül drága a gyémánt piacon. Csak érzékeltetésképpen, az 1 karát körüli vörös gyémánt több mint 1 millió dollárba (!) is kerülhet.

A vörös gyémánt után, a dobogó második fokán a kék gyémánt áll. A kék színű gyémántok annyira egyediek, hogy csupán 3 földrajzi területen találhatóak meg: Ausztráliában, Dél-Afrikában és Indiában.
És az áruk? Egy 0.25 ct-os (azaz negyed karátos)
Fancy Vivid besorolású, azaz sötétebb színtónusú és erősebb színtelítettséggel rendelkező színes kék gyémánt ára 75.000 dollár körül mozog

A ranglista harmadik helyezettje a rózsaszín gyémánt, amely egy roppant különleges színárnyalattal rendelkező kő és manapság nagy népszerűségnek örvend a hölgyek körében. Egyedülálló szépsége révén ezen nem is csodálkozunk. 

Megnyugtatásképpen vannak azért elérhető áron lévő színes gyémántok is. A sárga vagy fekete gyémántok szintén nagyon keresettek és mivel nem számítanak kivételesnek és nehezen beszerezhető köveknek, így az áruk is kedvezőbb. Az alábbi sárga színes gyémánt fél karát tömegű (0.50 ct), ovális formájú és Fancy Vivid besorolású kő piaci ára “csupán” 2.000 dollár körül mozog. 

Színes gyémántokat keresel? Nálunk megtalálod!

A Best Diamond csak és kizárólag természetes, színes és nem színes gyémántokat foglaltat ékszereibe, így ha a magas minőség híve vagy, akkor állunk rendelkezésedre! Ingyenes és személyes konzultációnk keretében bemutatom Neked eljegyzési gyűrű kollekciómat és segítségemmel egyedi igényeidre tudjuk szabni a gyűrűt, pont ahogy megálmodtad.

Megosztás

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
您的邮箱