fbpx

Best Diamond

Arany kisokos - a karát számok jelentése és azok használata az ékszerekben

Mindig is tűnődtél azon mit takarnak az arany ékszerekben található karát jelek? Mi a különbség a 9, 14, 18 vagy 24 karátos jelzések között?

Mi a különbség a carat és a karat között?

Minden bizonnyal találkoztatok már a karát kifejezéssel, de megeshet hogy összezavarodtatok, mert ugyan karát szót egyféleképpen ejtjük, de kétféleképpen is írhatjuk: carat vagy karat. A kérdés pedig adott: ugyanazt jelenti e? Nos, ha aranyból készült ékszerről beszélünk, a karát szót nem véltelenül írjuk két fajta módon, hiszen értelmezésük is különböző: a carat a drágakövek (pl. gyémánt) tömegének mérésére használatos mértékegység, a karat pedig az aranyötvözet finomsági fokának kifejezésére használatos jelölés. 

Ez a blogcikk kifejezetten az arany tisztasági fokának ismertetésére szolgál, ezért ha Téged a gyémántok karát száma érdekel, kérlek látogass el a gyémántokról készült menüpontba, ahol részletesen kifejtjük a gyémántok 4 fő tulajdonságát, köztük a gyémánt tömegét jelölő karátot (carat, rövidítése: ct.). 

mit jelent a 9k, 14k vagy 18k arany karát jelölés?

Mi az arany pontosan és mióta használják?

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, jellegzetesen sárga nemesfém. Vegyjele Au, amely a latin Aurum szóból ered. 

Az aranyat már a történelem kezdete óta ismerték, és a pénzrendszer bevezetésekor fontos szerepet töltött be a világkereskedelemben. Az arany tökéletes fizetőeszköznek bizonyult, mivel előbányászása időigényes és egyúttal magas költéségekkel járt, ami nemcsak vonzóvá tette az emberek szemében, de általa könnyen is szabályozhatóvá vált vele a piac.

Az arany ötvözetei az ékszerekben (9, 14, 18 és 24 karát)

Az arany önmagában mint anyag túl lágy és puha, ezért kizárólag aranyból (színarany) nem szokás ékszert előállítani, mert könnyen eldeformálódhat.
Ebből kifolyólag az eljegyzési gyűrűk, nyakláncok, karkötők, vagy bármely más, aranyból készített ékszerek készítésekor az aranyat más fémekkel vegyítik, hogy ezáltal szilárdábbá és kopásállóvá tegyék. Az aranyat legfőképp olyan más fémekkel szokták keverni, mint az ezüst, nikkel, réz vagy a cink. 

Így jöttek létre a 9, 14, 18 és 24 karátos finomsági fokok, mert ezek jelzik számunkra, hogy egy adott ékszerben hány ezredrész színarany található.

24 karát = 24/24 = 1000/1000, azaz 100%-ban csakis aranyat (színarany) tartalmaz az ékszer.
18 karát = 18/24 = 750/1000, azaz 75%-ban aranyat, 25%-ban más fémeket tartalmaz.
14 karát = 14/24 = 585/1000, azaz 58,5%-ban aranyat, 41,5%-ban más fémeket tartalmaz.
9 karát = 9/24 = 375/1000, azaz 37,5%-ban aranyat, 62,5%-ban más fémeket tartalmaz.

Az arany finomsági fokainak használata világszerte

Ahány ház, annyi szokás” – így vagyunk ezzel az aranyból készült ékszerek karátszámaival is. A távol-keleti kultúrákban (pl. Kína vagy India) nagy népszerűségnek örvendenek a 24 karátos, azaz a színaranyból készített ékszerek, míg Ausztráliában inkább az alacsonyabb aranytartalmú 9 karát a közkedvelt. Európában vegyes a kép, Olaszárszogban, ahol nagyon adnak a minőségre, 18 karát az elfogadott, míg a hazai piacon Magyarországon leginkább a sztenderdnek számító 14 karátos arany ékszerek a legterjedtebbek.

Végszó

A Best Diamond eljegyzési gyűrűi az “arany középutat” választva 14 és 18 karátból készülnek. Ezáltal egyrészt minőséget és értéket hordoznak, másrészről pedig szilárdabbak és tartósabbak lesznek. Ezen felül pedig egy külön ródium bevonatot is kapnak, ezzel növelve élettartamukat.

Ha bármilyen további kérdésed van, szívesen állok rendelkezésedre!

Bányai Milán gyémánt bróker

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email