fbpx

Best Diamond

Melyik kézre és ujjra kerül az eljegyzési gyűrű?

Az eljegyzési -és házassági gyűrű évszázadok óta az odaadás és az igaz szeretet kifejező eszközei és ha elérkezik az a bizonyos pillanat, akkor felmerülhet a kérdés: “Hol szokták vagy kell hordani az eljegyzési gyűrűt?”

A nyugati országok többségében a bal kézen és a hüvelykujjtól számítva a 4. ujjon hordják az eljegyzési gyűrűt, ezért is hívják ’gyűrűs ujj’-nak. Hogy ennek mi az eredete, és miért esett a választás pont erre az ujjra, arra a válasz egészen az ókori római időkre nyúlik vissza, amikor is úgy vélték, hogy a gyűrűs ujjtól indul a Szerelem Vénája (’Vena Amoris’) – egy véna, ami az ujjtól indul és egyenesen a szívünkhöz vezet. A szív az érzelmek otthona, így nincs kézenfekvőbb megoldása és helye az eljegyzési gyűrűnek, mint balkezünk 4. ujja.

Eljegyzési gyűrű melyik ujjra

Nem minden társadalomban hordják ugyanott az eljegyzési gyűrűt!

Vannak országok és népek, ahol a jobb kézen hordják az eljegyzési gyűrűt.

Ezen országok listája a teljesség igénye nélkül, csak hogy néhányat említsek: Norvégia, Németország, Oroszország és India. Ennek oka pedig az, hogy latinul a bal szó jelentése baljós (’Sinister’), ezért nem tartották szerencsésnek, ha bal kézre kerül az eljegyzési gyűrű. Magyarország is ezen országok listájába tartozik.

Érdekesség, hogy Svédországban és Chilében nem csak a menyasszony, de a jövendőbeli férj is visel eljegyzési gyűrűt! Az ottani helyi tradíciók szerint a jobb kézen kell hordani a gyűrűt az esküvő napjáig, amikor is helyet cserélnek a házassági gyűrűvel és átkerül a bal kézre.

Melyik kezemen viseljem az eljegyzési gyűrűt

Mi történik az esküvő napján?

A nyugati kultúrákban a “Nagy napon” előre áttesszük az eljegyzési gyűrűt jobb (Magyarországon bal) kezünk negyedik ujjára, hogy ezzel helyet szabadítsunk fel a karikagyűrűnek, amely ezáltal még magasabb szintre emeli a pár közötti kapcsolatot. Az esküvő után visszakerülhet az eljegyzési gyűrű a bal (Magyarországon jobb) gyűrűs ujjra, és onnantól kezdve egymás mellett tudjuk majd hordani őket.

Muszáj követnem ezt a tradíciót?

Abszolút nem! Az eljegyzési gyűrű arra az ujjra kerülhet, amelyikre csak szeretnéd, ez nem egy fix szabály vagy előírás, amelyhez feltétlenül ragaszkodni kell. Ha úgy látod jónak, viseld az eljegyzési gyűrűt akár a mutató ujjadon vagy bármelyik másik ujjadon, amelyik neked szimpatikus. Amikor egybe kötitek az életeteket, azaz a ceremónia napján, a házassági gyűrű a jobb kezünk negyedik ujjára kerül, de nem kötelező ott hordani és másnap úgy változtatod meg és cserélgeted őket, ahogy csak akarod.

Ha úgy gondolod, hogy segítség kell az eljegyzési gyűrű kiválasztásához, akkor foglalj hozzám egy konzultációs időpontot és segítek Neked a méret, a kő és még számos fontos kérdés eldöntésében!

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email